Seizoensbericht HERFSTENZO

HERFSTENZO

Zo in je kracht van het leven
Het derde deel hier met elkaar
Volop genoten van de rijke dagen
Terugkijkend had ik nog maar…

Ervaringen gedeeld
Wijze lessen geleerd
Overdragen in liefde
Mooi in je kracht vandaag…

Was dit het dan?
Kan ik dit vragen?
Deze wijze?
Het vallen van de bladeren…

Het aanvaarden van de verandering
Van nu tot dan
Met blad en kaal
Ga ik verder in mijn kracht…

— IW —

De Bloem

Chrysant

De Chrysant is een heel oud cultuurgewas. Over het ontstaan van deze Oosterse schone doen verschillende verhalen de ronde. Linnaeus gaf de plant de naam Chrysanthemum indicum wat letterlijk ‘de uit Indië afkomstige, goudgele bloem’ betekent. De eerste Chrysant die eind zeventiende eeuw wortel op Nederlandse bodem schoot, kwam dan wel uit Batavia (tegenwoordige bekend als de Indonesische hoofdstad Jakarta) maar heeft zijn oorsprong waarschijnlijk in China of Japan.

Deze bloem heeft een metamorfose ondergaan en is in verschillende formaten en kleuren hedendaags te krijgen, voor een in dit seizoen mooi herfst rouwbloemstuk.

De Chrysant komt goed tot zijn recht in combinatie met o.a. de appeltak, eikenblad en elegant gras.

Het Woord

Overlijden

over·lij·den (overleed, is overleden)
1. sterven

We worden geboren en gezond verklaard met huil en traan.
Het leven, het pad van lijden.
De menselijke beleving gaat gepaard met de sterfelijkheid van het vlees.
Men kent hierom leed en verderf.
Over lijden is de weg die volgt, na het leven, na de pijn.
De verademing van het stoffelijke, het loslaten van het leed.
De dood geeft vrijheid van het bestaan.
De brug voor een doorreis naar licht en lucht.

Het Interview
Aart Mak, theoloog

Elk seizoen interviewen we een interessante denker. Deze herfst leggen we zeven vragen voor aan voorganger en theoloog Aart Mak, schrijver van o.a. De Uitvaartwijzer.

Toen en Nu

Traditie

Toen

Zowel de rouwdienst als de begrafenisplechtigheid werden door een kerkelijk dienaar ingevuld op een standaard manier, maar met een persoonlijk accent.

Tot aan de jaren ‘70 bepaalden kerk en traditie de etiquette van de rouwrituelen. De familie deed wat er van hen verwacht werd en/of liet alles over zich heenkomen. Dat leidde tot een blokkade bij mensen om hun gevoelens van angst, pijn en verdriet te uiten. Dat maakte rouwverwerking moeilijker.

Nu

Individuele rouwvormen. De kennis over het rouwproces heeft zich zodanig ontwikkeld dat, het praten over de dood en het afscheid, je dankbaarheid te uiten in de laatste fase van je leven een noodzakelijk onderdeel is om de situatie te omarmen en berusting vinden om de overstap te maken of verder te gaan voor degenen die achterblijven.

De Foto

Terugblik

Op 26 augustus vierden wij ons 5 jarige bestaan en de opening van ons nieuwe kantoor op de Monumentale Begraafplaats Ter Navolging. Waar wij ‘de bezemkast’ hebben omgetoverd tot een fijne plek om mensen te ontvangen.

Niet alleen voor de diensten van een uitvaartondernemer, maar je bent zeker ook welkom om spontaan binnen te wandelen voor een praatje, kop koffie of je hart te luchten… Het is een bijzonder plekje, een oase van rust in de dagelijkse hectiek. Die mooie dag waren er zoveel lieve mensen om mij heen, het heeft mij diep geroerd en geeft mij kracht en vertrouwen om op mijn pad verder te gaan.

— IW —

Film · Boek · Muziek
Filmtip
The Story of God

In deze documentaire onderzoekt presentator Morgan Freeman de rol van religie in de geschiedenis van de mens, hoe geloof ons verbindt en mogelijke antwoorden op de grootste levensvragen. Klik hier voor de trailer

Boektip
Geleende Tijd

De gedichten van Jean Pierre Rawie (geboren 1951) onderscheidde zich van het gros van de serieuze moderne poëzie door zijn grote vormvastheid. Hij beperkt zich tot één dichtvorm, het sonnet. Daarbinnen is vergankelijkheid zijn hoofdthema.

Muziektip
Mahler’s Adagietto uit Symphonie 5

Herfst… de wind raast ons voorbij en neemt het vorige seizoen met zich mee. Wolken hoog in de lucht, grijs is het toneel en dan opeens de opening… De verlichting, de zon in de Herfst… tijd voor de Adagietto uit Symphonie 5 van Gustav Mahler.

Oproep: tip van lezers

We zijn benieuwd welke muziek, welk boek, welke film u troost en inspiratie geboden heeft bij het verwerken van een verlies. Wat zou u een ander aanraden? Laat het ons weten!

Op Reis in de Multiculturele Samenleving

Hindoebegrafenis

We hoeven niet perse meer naar het buitenland om indrukwekkende rouwrituelen te ontdekken of te aanschouwen. Hoe bijzonder het ook is. In ons eigen land zijn er voldoende culturen vertegenwoordigd om dicht bij huis kennis te nemen van hoe het ook anders kan zijn. Steeds vaker komt het voor dat je wordt uitgenodigd voor een uitvaart van een andere cultuur. Zo’n uitvaart is dan weliswaar aangepast aan onze Nederlandse wet en regelgeving, maar het is toch interessant om te weten wat de gebruiken zijn.

Doodskus

Op de dag van de uitvaart, scheert een zoon zijn hoofdhaar af omdat hij als offeraar gaat optreden. De kist is open en versierd met kransen en bloemen. Voor de plechtigheid maakt de priester vijf eivormige balletjes; pindhs. Deze balletjes zijn gemaakt van rijstmeel, honing, melk, ongezouten boter, suiker en sesamzaad. Het pindh-ritueel vormt een eerbetoon aan Brahm, een personificatie van het scheppende aspect van het leven, en staan voor de vijf elementen.

De eivorm symboliseert de twee-eenheid van lichaam en ziel. De balletjes worden in de kist gelegd; één bij iedere hand, één bij het hoofd, één bij de buik en één bij de voeten. De nabestaanden leggen bloemen, geurige stoffen en rijstkorrels in de kist en begeleiden dit met zang.

Ontmoeten
Agenda
  • elke laatste vrijdag v/d maand, 10 — 12 uur

    TUINENZO Vrijwilligers

    Wilt u meehelpen om met ons de tuin van Ter Navolging bij te houden? Wees welkom. Voor aanmelden of vragen, stuur ons een mail, bel of kom gerust langs.